Kun je niksen?

De inspiratie voor deze blog kreeg ik tijdens mijn afgelopen zomervakantie op de camping.
Ik keek zelf erg uit naar een poosje ‘niets’ doen. Vooral even niets hoeven en moeten.

Niets doen lijkt tegenwoordig steeds meer een kunst te worden. Ik ben ook altijd verbaasd als ik in een wachtkamer zie hoeveel mensen op hun smartphone zitten te kijken. Dit moet natuurlijk iedereen voor zichzelf weten én misschien is op je smartphone bezig zijn voor veel mensen ook wel ‘niets doen’. Even een moment voor jezelf hebben.

Persoonlijk vind ik het erg prettig om soms even helemaal stil te vallen. Dit is wel iets wat ik mezelf moet gunnen. Het helpt mij om mezelf soms even te ‘resetten’, even terug naar mijn fabrieksinstellingen (lees: terug naar wie je in wezen bent). Niets doen en gewoon voelen wat er te voelen is. Voelen waar ik behoefte aan heb of juist niet.

Even helemaal niets doen kan ook inspiratie geven. Bij mij ontstaan de beste ideeën soms juist vanuit het niets doen. Om bij je gevoel te komen hoef je eigenlijk ook niet zoveel te doen, liefst zo min mogelijk. Gewoon voelen wat er op dit moment te voelen is vanuit je lichaam. Je gevoel reageert altijd vanuit het nu. Het laat je voelen hoe het op dit moment met jou is.

Het past ook goed bij het jaargetijde waar we nu in zitten. Vanuit de natuur bekeken is de herfst een periode van tot rust komen, naar binnen keren, je vruchten af werpen. Een tijd van bezinnen, genieten, overwegen. Ik vind het persoonlijk altijd een geweldig mooi jaargetijde.

Een goede vriend zei me ooit: ‘soms is stilstand juist vooruitgang’. Ik kom steeds meer tot de overtuiging dat dit vaak zo is. Lang leve de herfst zullen we maar zeggen.

Wil je weer in contact komen met je eigen gevoel, weer voelen wat jou goed doet? Of voel je je (vaak) druk en heb je moeite om in het nu te zijn/leven? Kijk dan bij contact voor het maken van een afspraak.