Intuïtie

Laatst las ik een omschrijving van intuïtie als ‘weten zonder weten’.

Maar is intuïtie weten, of is het (een) gevoel? Persoonlijk ben ik van mening dat het gevoel is.
Intuïtief ‘weten’ we vaak wel wat ons goed doet en wat niet. We kennen allemaal wel momenten/situaties waarbij je achteraf denkt; ‘het voelde eigenlijk niet goed’. Je had een twijfel…

Ons gevoel maakt altijd een beweging. Ernaartoe bij iets wat goed voor je is of wat bij je past, ervan af als iets niet goed voor je is. Dit is een onbewuste beweging en gaat ons denken vaak vooruit. Ons gevoel is veel sneller dan ons denken.

Deze gevoelsbeweging is ons eerste contact met de omgeving/buitenwereld/situatie.
Hij ontstaat al in de buik bij onze moeder. Onze tastzin is namelijk ons eerste zintuig dat zich ontwikkelt. Vanuit onze tastzin ontstaan alle andere naar buitengerichte zintuigen (horen, zien, ruiken en proeven). De tastzin wordt dan ook wel de moeder van alle zintuigen genoemd.

Al in de buik ‘tasten’ we onze omgeving af. Is het veilig of niet? Doet het me goed?
Zo kun je ook verklaren dat bij de ene hand op een zwangere buik een kindje zich wel laat voelen, bij een andere hand niet. Als het niet goed voelt komt het kindje er niet naartoe.
Deze gevoelsbeweging, ernaartoe of ervan af, verliezen we niet bij het ouder worden. Maar onze maatschappij is zo gericht op het denken dat het belang van ons gevoel ondergeschikt is geraakt. Dit terwijl het ons veel kan vertellen over onszelf, onze omgeving en onze relatie met anderen.

Wil je weer (meer) in contact komen met je eigen gevoel (en intuïtie) en kijken wat haptonomie voor je zou kunnen betekenen? Kijk dan bij contact voor het maken van een afspraak.