Hyperventilatie en haptonomie.

Ik heb veel ervaring met het behandelen van hyperventilatie en/of dysfunctioneel ademen.

Er bestaan twee vormen van hyperventilatie: de acute en de chronische vorm. De acute vorm is bij veel mensen het meest bekend. De chronische vorm is onbekender, maar komt veel vaker voor. Bij deze vorm is de ademhaling voor een langere periode versneld. Vaak ben je je er niet van bewust dat je chronisch hyperventileert. Hier kom je soms pas achter als je met klachten naar je huisarts gaat.

Chronische hyperventilatie kan o.a. onderstaande symptomen veroorzaken:
– vermoeidheid en lusteloosheid
– gespannenheid
– concentratie- en geheugenproblemen
– spijsverteringsproblemen

Hyperventilatie betekent ‘versnelde ademhaling’. Bij acute hyperventilatie begint iemand heel snel en diep adem te halen. Normaal gesproken ademen we tien tot twaalf keer per minuut. Wanneer je meer dan twintig keer per minuut ademhaalt, is er sprake van hyperventilatie.
Bij inspanning is dit normaal/functioneel. Je lichaam heeft dan meer zuurstof nodig en moet ook meer CO2 afvoeren. Als we ons niet inspannen, is sneller ademen niet functioneel. Daarom wordt er dan ook vaak over ‘dysfunctioneel ademen’ gesproken. Als je te snel/veel ademt verwijder je teveel CO2 en neem je teveel zuurstof op. Dit kan klachten als een benauwd gevoel, duizeligheid, een drukkend gevoel op de borst, tintelende vingers en tintelingen rond de mond veroorzaken.

Ik zie hyperventilatie als een ‘symptoom’ van onderliggende stress en/of emotie. Maar weinig mensen hyperventileren omdat het zo goed met ze gaat. Een haptotherapeutische behandeling bij hyperventilatie bestaat naast ademhalingsoefeningen dan ook uit het verkennen van het onderliggende gevoel en/of emotie. Vaak zie je als iemand zicht krijgt op dit gevoel en het er (meer)mag zijn, de klachten van (chronische) hyperventilatie al afnemen.

Herken je jezelf in bovenstaand verhaal en wil je weten of er bij jou mogelijk ook (chronische) hyperventilatie speelt? Kijk dan voor het maken van een afspraak bij contact.

Een verwijzing van de huisarts is niet nodig.