Haptonomie?

Haptonomie? Wat is dat?

Ik krijg regelmatig de vraag ‘wat is dat precies haptonomie/haptotherapie?’

In onze maatschappij zijn we veelal gericht op ons denken, wat we zien en horen maar veel minder op wat we voelen. Het belang van ons gevoel is vaak ondergeschikt geraakt. Dit terwijl je gevoel je veel kan ‘vertellen’ over jezelf, over je omgeving en over je relaties met anderen. In de haptonomie staat het voelen dan ook centraal. Het gaat over de balans tussen denken, voelen en handelen.

Je hoort mensen wel eens zeggen ‘ik ben echt een gevoelsmens’.
In wezen is iedereen een gevoelsmens. Onze tastzin is namelijk het eerste zintuig dat zich ontwikkelt in de buik van onze moeder. Ieder mens kan dus voelen (én voelt), maar niet iedereen staat meer in contact met zijn of haar gevoel.
Niet (meer) in contact staan met je gevoel kan leiden tot een ontevreden gevoel, verstoorde relaties en allerhande lichamelijke en psychische klachten. Hier kan haptotherapie een uitkomst bieden.

Met haptotherapie probeer ik iemand weer in contact te laten komen met het eigen gevoel door middel van gesprekken en oefeningen.

Wanneer haptotherapie?

Haptotherapeutische begeleiding kan onder andere zinvol zijn bij:
– lichamelijke en/of geestelijke overbelasting
– overspanning en/of dreigende burn-out
– depressiviteitsklachten, weinig levenslust
– moeite met (stellen van) grenzen
– identiteitsvragen
– spanningsklachten (bijvoorbeeld hyperventilatie, hoofdpijn, buik en/of maagklachten)
– weinig zelfvertrouwen, (faal)angst
– chronische vermoeidheid, verminderde vitaliteit

Wil je ervaren wat haptonomie voor jou kan betekenen? Dit kan zijn vanuit een hulpvraag, maar natuurlijk ook gewoon vanuit een stuk interesse.

Een verwijzing van de huisarts is niet nodig.